Kaj storiti ob ljubosumnem partnerju?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Imeti ljubosumnega partnerja je lahko nočna mora. Sumljivo gleda vaš telefon, ko sliši pisk dohodnega sporočila ali pa neznano številko na ekranu. Partner, ki vas prebada z očmi, ko klepetate s kolegom na zabavi v pisarni. Prevečkrat vas pokliče, ko greste s prijateljicami ven. Pišemo o ljubosumnem moškem, čeprav niso ženske na tem delu prav nič drugačne. Čeprav vas ni parner ni nikoli ujel, da ste ga prevarali, je še vedno paranoičen, in počutite se, da vas spremlja 24 ur na dan.

Najslabši del tega je, da ne vemo, kako se o tem pogovoriti s partnerjem. Kako se lahko pogovorite o nečem tako občutljivem kot njeni, oziroma njegovi negotovnosti, ne da bi bila druga oseba razočarana ali celo jezna? V tem članki smo opisali nekaj načinov, kako rešiti partnerjevo ljubosumje, ne da sprožili negativne reakcije.

Natančno določite, kaj sproži partnerjevo ljubosumje (in zakaj).

»Ti si resnično ljubosumna oseba. Premagati moraš svojo negotovost v odnosu. “

Izogibajte se splošnim izjavam, ki so obtožujoče. Sliši se, kot da obsojate partnerjev značaj, in nihče si ne želi biti obravnavan kot ljubosumen.

Namesto tega ugotovite, kaj je tista stvar, ki sproži to ljubosumje. Partnerja moti, da še vedno govorite z bivšim partnerjem? Ali mu je postalo grozno, ko greste s prijatelji “žurat”?

Ko ugotovite obseg težave, ste v veliko boljšem položaju, da si postavite preprosto vprašanje – zakaj ima partner te sprožilce. Ko to storite, partnerja z mirnim glasom vprašajte, česa se boji in zakaj ima glede določene stvari tako močne občutke.

Če bi se normalna oseba v takšnih okoliščinah počutila ljubosumno, partnerju povejte, da se tega zavedate. 

»Razumem, da je moje prijateljstvo z Jano vir skrbi zate in jaz te razumem. Vsakdo bi bil ljubosumen, če bi bil na tvojem mestu. Daj mi priložnost, da pojasnim, zakaj to ni problem zame in zakaj mislim, da ne bi smel biti tudi zate. “

Bodite pošteni do partnerja, če ima razlog za svojo ljubosumje. Tako boste nastavili ton za preostanek pogovora, ki vam bo pomagal razkriti rešitve.

Ne poudarjajte njenih negotovosti kot neprijetnosti.

»Razjezilo me je, da ne morem niti odgovoriti na e-pošto v postelji, ne da bi bila ljubosumna. Poskušaš brati emaile čez moje rame! S čim točno imaš problem!?”

Če je vaš partner pretirano ljubosumna oseba, verjetno ne uživa v tem. Verjetno se mu ne zdi primerno brskati po vašem telefonu, in to počne samo zato, ker je tako negotov glede vašega odnosa.

S tem v misli, nikoli ne govorite o ljubosumju partnerja, kot da je to za vas problem. Seveda je, vendar je tudi zanj problem.

“Dragi, nikoli si ne želim, da bi se počutil negotovega v najinem odnosu, in skrbi me, da se morda tako počutiš. Se lahko pogovoriva o tem? “

To je veliko lepši in bolj pozitiven pristop k problemu. Pojasnite, da ste dejansko zaskrbljeni glede počutja partnerja in mu želite pomagati, ker vam ni vseeno za njegovo počutje. Tako bo razumel, da prihajate iz kraja ljubezni in je veliko bolj verjetno, da se vam bo partner odprl.

Ugotovite, kako lahko partnerja pomirite.

»Očitno je, da je to težko za oba. Bi ti bilo v pomoč, če bi bil bolj komunikativen, ko sem zunaj s prijatelji? Kako te lahko prepričam, da te ljubim in da te ne varam? Kako lahko zgradiva zaupanje v ta odnos? Pripravljen sem delati na tem, če si tudi ti.”

Morda se boste počutili, kot da se strinjate s partnerjevim ljubosumjem in bo partner imel občutek, da priznavate, da ima vzrok za ljubosumje, vendar bo to veliko pripomoglo k reševanju težave. Partnerji so pogosto ljubosumni, ker se v odnosu ne počutijo ljubljeni. Če bi bil partner prepričan v vajino ljubezen, vas ne bi toliko preverjal! Verjetno obstaja nekaj globljih vprašanj, ki se kažejo v njeni ljubosumnosti, in jih je treba obravnavati.

Imejte iskren dialog o tem, kaj ste pripravljeni storiti, da bi ublažili partnerjevo ljubosumje. Morda so majhne stvari, ki jih lahko storite, kar bo olajšalo to negotovost. Tudi če bi jo s sabo povabili naslednjič, ko se boste dobili s svojim bivšim parnerjem, in ji tako pokazali, da ni več kemije, bo to zelo olajšalo negotovost.

Ne dajte ji ultimata, tudi če razmišljate o končanju zveze.

Vi: »Če boš še naprej delal/a te norosti, te bom zapustil/a.«

Partner: “Oh, torej bi me raje zapustil/a, kot priznal/a, da me varaš?”

Če je njena paranoja resnično pretežka za vas, je čas, da razmislite o svojih možnostih. Morda razmisite o parterski terapiji, če ne želite končati zveze, ali pa razmislite o končanju odnosa, če se stvari ne popravijo. Imejte ta pogovor v svoji glavi, vendar ne grozite, da jo boste pustili v upanju, da bo manj ljubosumna.

To nikoli ne deluje. To bo povzročilo, da bo vaš partner paničen, da ga to bo spravilo v luknjo ljubosumnosti in negotovosti še bolj kot prej. Ultimati vodijo pogovor na grd kraj in lahko rečete stvari, ki jih boste kasneje obžalovali. Da, ljubosumje je lahko izjemno frustrirajoče, toda vaša najboljša izbira je ohraniti trezno glavo in sprejeti dobro premišljeno odločitev.

Deli.

Avtor prispevka

Komentiranje onemogočeno.