Šport in veganska prehrana (1.del)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ali lahko športate in imate še vedno vegansko dieto, oziroma dieto, ki bazira na rastlinah? Da – mi pa vam bomo v tem članku predstavili kako je to mogoče.

Če ste pred kratkim preklopili na dieto, ki bazira na rastlinah, pa vas skrbi, da boste lahko trenirali na enak način in tako obremenili telo tako kot prej, še posebej kar se tiče beljakovin, potem berite naprej. S prehransko strokovnjakinjo smo se namreč pogovarjali o veganski dieti, s katero ne bo treba zmanjšati uteži in preteči manj kilometrov kot prej. Delila je svoje nasvete o tem, kako pravilno sestaviti vašo prehrano na rastlinski osnovi pred napornim treningom.

Če poskušate imeti prehrano, ki bo temeljila na rastlinski osnovi, niste sami. Glede na raziskavo iz leta 2017 je 39 odstotkov Evropejcev poskušalo jesti več živil na rastlinski osnovi. Poleg tega je izdano poročilo tudi o tem, da se je občutno povečala prodaja živil, sestavljenih iz rastlin.

Medtem, ko se trend veganskega prehranjevanja sicer povečuje, je ljudem še vedno težko preklopiti iz mesa na rastline. Še posebej, ker jih skrbi, da z rastlinsko prehrano ne bodo dobili dovolj beljakovin, mikrohranil in nasplošno kalorij. Ljudi prehranjevanje skrbi predvsem v povezavi s športom.

Prehranska strokovnjakinja svetuje:

“Kot oseba, ki se je zavezala prehrani na rastlinski osnovi, sem morala narediti svoj del prehranskih prilagoditev, ko gre za prehranjevanje pred in po treningu. Medtem ko mi je izpopolnjevanje moje prehrane pomagalo premagati izzive, je to, da sem bila s počutjem zadovoljna, trajalo leta – da ne omenjam izobraževanja, ki je bilo potrebno, da sem dosegla optimalno počutje.

V tem času sem se naučila obvladati bolečine v mišicah, povečati vzdržljivost, vzdrževati visoke ravni energije in, kar je najpomembnejše, ostati zdrava, kolikor je mogoče, medtem ko sem bila 100% veganka.

Torej, če ste novi v prehrani na rastlinski osnovi ali pa preprosto iščete nove ideje, preberite o mojem seznamu rastlinskih živil, ki bi jih morali jesti pred petimi različnimi vrstami vadb.

Krožni trening

Krožni trening poteka v intervalih z malo ali nič počitka. Obremenjuje več mišičnih skupin. Zato ni pomembno samo, da se osredotočite na ohranjanje energije, ampak tudi na iskanje hrane, ki pomaga pri hitrem okrevanju mišic.

Za tovrstni trening predlagamo uživanje ogljikovih hidratov pred vadbo. To morajo biti ogljikovi hidrati, ki izvirajo iz celih rastlinskih virov, ki so bogati s hranili in vas nasitijo. To pomeni, da se boste počutili bolj polni. Prav tako morajo biti ti viri bogati z vlakninami, ki lahko pomagajo upočasniti prebavo in vam zagotovijo dolgotrajnejšo energijo.

Hrana, ki jo je treba jesti pred krožnim treningom: cela zrna, staromodna ovsena kaša, sveže sadje, krompir (po možnosti sladki krompir), suho sadje brez dodanega sladkorja

Verjetno boste utrujeni od vadbe, zato so ogljikovi hidrati na rastlinski osnovi še vedno pomembni za energijo. Prav tako jih povežite z rastlinskim izvorom beljakovin, zelenja in celih maščob, da povečate absorpcijo hranil in okrevanje mišic.

Hrana po krožnem treningu: zelenjavni burger na osnovi stročnic (izogibajte se predelanih derivatov soje) s polnozrnato bombetko, velika solata na osnovi temno istnatih zelenjave s fižolom, sadje, ovseni kosmiči z rastlinskim mlekom in oreščki,  polnozrnata ovsena kaša z orehovim maslom in sadjem.

Deli.

Avtor prispevka

Komentiranje onemogočeno.